2/5/10

It's a long way to the top...

Després de l’eliminació del Barça de la Champions, a les semifinals, contra l’Inter de Mourinho, el Barça s’ha hagut de concentrar més que mai en guanyar una de les lligues més igualades amb el Reial Madrid dels últims anys. La contundent victòria per 1-4 contra el Villa-real a tres jornades de la conclusió del campionat fa pensar en un gran final de temporada.

Fa alguns articles, just quan començava aquesta campanya, apuntàvem alguns problemes que, no obstant l’excel•lent temporada que ha fet el Barça fins a dia d’avui, han dificultat el camí d’un Barça que l’any del triplet golejava i aquest any ha seguit guanyant per solidesa i qualitat, però amb força menys frescor que la temporada passada i que, finalment, han provocat una eliminació de Copa, de Champions i un final de lliga més que apretat (tot i que això últim també és mèrit d’un Madrid que ha fet números de rècord).

Els problemes que senyalàvem continuen:

a) Ibrahimovic no s’ha adaptat encara al joc del Barça. Ha fet bons números, tant en gols com en assistències, però l’excés d’expectatives han provocat la decepció de l’afició amb un jugador que realment és un crack però que necessita un altre any a can Barça per afirmar-se o negar-se definitivament com a titular indiscutible. Contra el Villa-real juga els 5 minuts d’escombraries finals, i Pep confia en Bojan, com en els últims 20 minuts contra l’Inter, fet molt significatiu.


b) Altres jugadors que no s’han presentat: Iniesta lesionat, ha obligat a fer jugar Messi al centre, per ajudar a Xavi en la creació. Posició de mitja punta en la que ha fet molt de mal en determinats partits, però pèrdua de variants i de possibilitats per bandes, l’equip ha patit massa l’absència de Don Andrés. Márquez absent, malgrat que s’ha recuperat un Milito en un gran nivell de forma. Abidal lesionat, Henry absolutament prescindible per Guardiola, Touré Yayá poc utilitzat, Alves que s’ha trobat sol en banda, sense trobar l’associació letal amb Messi, i lluny del seu nivell més alt. Keita, perfecte tàcticament, però sense qualitat diferencial en l'última passada, i amb poca arribada de segona línia.

c) Moments de falta de concentració, com per exemple en l’anada contra l’Inter. Dos gols venen de dues pèrdues de pilota.

D’altra banda, a aquestes altures el Barça porta més partits que la temporada passada, el millor rendiment es va poder veure a finals de març – principis d’abril. Potser és un error de planificació en la preparació física, però sembla que l’equip va arribar massa d’hora al punt òptim de forma.

Ara, a falta de tres partits, sembla que falti benzina, i això s’ha vist personalitzat en la figura de Messi, a qui se l’ha vist jugar-ho tot en dos mesos i que en determinats moments se l’ha notat cansat, malgrat que sempre ha contribuït en la circulació de pilota, creació i tres o quatre jugades per partit que poden resultar decisives.

L'exemple del que diem: brutal eliminació contra l'Arsenal a quarts de final de la Champions, brutal póker de gols de Messi al propi Arsenal venint d'un hat-trick, feia poc, al Saragossa...


Hem apreciat que durant la temporada, Guardiola ha intentat trobar solucions a tots aquests problemes. Ha fet bé de buscar-les, de no resignar-se mai, potser per això el Barça guanyarà la lliga, però aquesta recerca intensa de possibles solucions no ha fet altra cosa que mostrar-nos totes aquestes carències. Excessius canvis de sistema, i com s’ha demostrat, el 4-4-2 d’inici no ha funcionat excepte en el Madrid-Barça. Una excepció més provocada per l’angoixa del Madrid a l’hora de jugar aquell partit que pel mèrit del Barça. Creiem que no es tracta tant de sorprendre d’inici, sinó que partint sempre del 4-3-3 de base, es poden introduir variants durant el partit per canviar-li el guió i intentar sorprendre el rival.

Per no allargar-nos més, deixarem les conclusions sobre jugadors concrets, plantilla i planificació de cara a l’any que ve per quan s’acabi la lliga, que està més apassionant que mai.

1 comentario:

Sandra P. dijo...

Bon dia,

Considero molt acertats els arguments que exposeu per explicar els "problemes" del Barça aquesta temporada.
Per mi, la majoria d'aquests problemes radiquen en la mala previsió que es va fer de la plantilla a la pretemporada, fet que es paga al final de la campanya. Els técnics o directiva o qui sigui, es van haver de treure de sobre Eto'o i van estar donant voltes al tema fins a última hora, portant un jugandor (Ibra) que no ha estat a la altura. Veurem si, com s'apunta a alguns diaris, la temporada que ve no acaba tornant al Calcio.
A més, l'equip es va reforçar amb dos jugadors de nivell més aviat baix, Maxwell i Chigrinski, i quan hi ha hagut lesionats s'ha notat massa que baixava molt la qualitat. I sort n'hem tingut de pedro i Bojan, que han tret les castanyes del foc molts partits.
Només espero que aquest estiu, amb la campanya electoral, el Barça porti jugadors contrastats, de qualitat, perqué l'any que ve serà encara més difícil.

Sandra P.