18/1/09

50 punts

Final de la primera volta. Fulminant 5-0 del Barça al Deportivo, amb un gol de Messi, dos d’Henry i dos més d’Eto’o, que situen el Barça amb 50 punts al capdavant de la classificació, un rècord en la història de la lliga a aquestes altures.

Aquest és el Barça de Guardiola. És un Barça made in Pep: la mà de l’entrenador es nota en gairebé tots els aspectes del joc. Un entrenador que busca l’eficàcia, el gol, la finalització per damunt de tot. El procés per obtenir el gol es fa, això sí, a través de la pilota, de la seva possessió, però aquesta s’enfoca sempre cap a la verticalitat i l’obtenció del gol. Es juga senzill, simple, però ràpid i efectiu, amb canvis d’orientacions i moviments constants dels jugadors. Després del Barça màgic de Ronaldinho i Deco, ara triomfa el futbol del gol d’Eto’o, Messi i Henry, amb la senzillesa i qualitat immensa d’Iniesta i Xavi i una actitud magnífica exemplificada a través d’un jugador total: Alves.

S’assembla a l’estil de Mourinho. El seu Chelsea també destrossava el rival però ho feia des de la defensa sense possessió i els contraatacs vertiginosos. Però aquest Barça i aquell Chelsea tenen en comú un entrenador genial i una eficàcia letal. Juga amb tu fins que et mata sense pietat. Quin serà el sostre d’aquest equip?

El partit va començar amb un duel interessant en banda dreta: Messi i Alves contra Filipe i Guardado. Els tres puntes (Henry, Eto’o i Messi) intercanviant constantment la posició. Tenen llibertat per fer-ho, ho va dir Pep en roda de premsa, però això sí, allà on juguin han de complir amb les obligacions pròpies de la demarcació que ocupin, i fer els moviments que tenen establerts. Un exemple el trobem amb Messi que ja busca desmarcades a l’espai en més d’una ocasió. Henry es va mostrar molt actiu al principi, amb dues bones ocasions i molta mobilitat.

El Depor buscava a Verdú, situat com a home d’enllaç buscant el joc directe a Bodipo. Els primers minuts es van basar en el joc directe del Deportivo buscant la segona jugada (minut 10), amb pressió forta sobre Piqué perquè hagués de construir Puyol. Passats aquests primers minuts, el Depor va intentar construir més el joc, però sense intensitat. Això va provocar contres molt ràpides del Barça.

El primer gol va arribar al minut 22, de jugada individual de Messi, malgrat que tenia passada clara per Eto’o, però va preferir finalitzar ell mateix. El segon gol va ser ràpid, minut 26, centrada d’Alves amb l’exterior del peu dret, amb gol d’Henry de cap. El Barça carregava el joc únicament per la dreta, on el trio Alves-Xavi-Messi domina amb claredat.

El tercer gol és magistral: fora de banda que treu Alves, per Messi que li torna de cap fent la paret. Alves centra, remata Keita però rebutja Aranzubia, que deixa la pilota morta perquè Eto’o caci el remat i marqui a plaer.

Durant la segona part el Depor va intentar “dominar” però el Barça senzillament administrava el resultat. El quart gol arriba al minut 37 de la segona part, després d’un error en el fora de joc del Depor, gran passada d’Iniesta per Xavi que assisteix a Henry, molt millorat aquesta temporada.

En el minut 42 de la segona, Eto’o transforma un penal provocat sobre Puyol, que va suposar l’expulsió d’Aranzubia. El partit va finalitzar sense més complicacions. El Barça havia trepitjat el Deportivo i aquest encara no sabia ben bé què li havia succeït en els noranta minuts anteriors.