25/1/09

Amb el vent a favor

Un Barça que destrossa el rival, que desmunta qualsevol plantejament tàctic. El Numància es va presentar al Camp Nou com un equip perfectament treballat i va oferir 35 minuts d’ordre i disciplina que van aturar el Barça ja fins al final del primer temps. La línia 1-4-1-4-1 de l’equip visitant era un goig de perfecta preparació. El seu rigor, els moviments de cada jugador, semblaven fins i tot més ben apresos i més ben executats que els del Reial Madrid el dia que va venir al Camp Nou per perdre la lliga.

Sempre tres cobertures a l’home que conduïa la pilota. Si la rebia Messi, ja tenia a sobre el lateral + interior + mitja punta esquerre. El mig centre defensiu ordenava i corregia errors, el seu joc era bàsicament posicional, i feia a la vegada de tercer central, si això era necessari. Eto’o es veia engolit per la defensa numantina. Si la rebia Henry a l’altra banda, ja tenia a sobre el lateral + interior + mitja punta dret. Xavi i Iniesta no trobaven línies de passada clares entre línies i el joc era massa posicional tret d’alguna desmarcada.

La defensa numantina es situava a la frontal de l’àrea, marcant una arriscada línia de fora de joc. Per allà hi havia possibilitats, una desmarcada, una passada alta. Sembla fàcil dir-ho a posteriori però ahir això era bastant clar. Un Messi que hagués vingut al centre a ajudar a Xavi o Iniesta per fer alguna paret ràpida hagués estat un argument més a combinar amb l’habitual bestialitat d’Alves – Xavi – Messi en banda dreta. La defensa rival, situada a la frontal, deixava el porter en risc evident. Si algú trencava el fora de joc, o bé el porter sortia de sota pals i actuava com a lliure o es quedava sota pals i rebia un 1 vs. 1 clar com el que va fallar Eto’o enviant l’esfèrica als núvols.


El Numància buscava la jugada ràpida per les bandes. Si en una no es podia seguir avançant, no hi havia cap problema, es buscava l’altra banda. Sempre finalitzant amb centrada al segon pal. Joc aeri i joc d’estratègia per fer mal al Barça. Cap al minut 35 els mitja puntes dret i esquerre del Numància, no acostumats a la tasca defensiva, van començar a mostrar el desgast físic al qual s’havien sotmès corrent darrera la pilota. El Barça va saber tocar amb paciència però el millor de tot és que aquest equip ja no toca per “veure-les venir” o pensant “que ja caurà el gol”, com fa un i dos anys. Aquest any el Barça és una màquina de matar, com aquell Chelsea de Mourinho que tots recordem per la seva gèlida ànsia assassina. Toca i toca fins que el rival no pot seguir fent les perfectes cobertures amb tres homes, perquè un dels tres deixa d’apretar amb la mateixa intensitat, es crea per un moment la superioritat i la defensa rival es comença a descomposar. El Barça segueix amb la mateixa intensitat i fins i tot en un moment com aquest l’accelera. L’equip rival és ja una joguina trencada, un ninot rebregat per un equip letal.

La tàctica va aguantar el Barça una part. Al 35, de fet, ja es gestava el gol. Només era qüestió de temps i d’encert. Van començar a caure les ocasions, després de l’error d’Eto’o, el gol arriba a l’inici del segon temps amb passada d’Iniesta per Alves, peça clau d’aquest equip, que afortunadament troba Messi perquè obri la llauna. Eto’o, no gaire fi en la nit d’ahir, va poder fer el segon. El gol de falta del Numància només va ser un punt negre i un petit premi a l’esforç del Numància. Messi va despertar, perquè ara ja sap quan ha d’aparèixer, quan el partit està trencat, quan els defenses estan cansats, ell està fresc per les seves diagonals i jugades a màxima velocitat. Es genial veure com sap esperar el moment idoni per atestar la punyalada final a l’equip contrari. Es genial comprovar com Pep Guardiola ha convertit Messi en un grandiós futbolista. Henry feia el tercer després d’una jugada genial de Leo, i l’argentí firmava el quart, en una segona part marcada per les ràpides transicions defensa – atac del Barça.

És moment de fer rotacions, de combinar titulars amb suplents i començar a planificar les competicions del K.O, la Copa del Rei, i d’aquí unes setmanes, la Champions, de manera que els titulars comencin a jugar els partits importants. Al Barça se'l pot guanyar, el camí és l'ordre tàctic i un físic superior a l'habitual, el joc aèri i el joc d'estatègia, o bé treure-li la pilota. Però no és fàcil, la intensitat del Barça és tan envejable com terrorífica.

9 comentarios:

Sílvia dijo...

Hola Gunners!
Aquest Barça juga a un ritme imparable.
Ara a intentar arribar a les semifinals de Copa. Serà complicat, però el factor camp ha de ser decisiu.
salutacions
sílvia

José Sellés dijo...

hola, me gusta mucho tu blog. ¿Eres del Arsenal?, ¿Qué jugador te gusta más del Arsenal?
contéstame por favor en
futbol-chicks.blogspot.com

Albert dijo...

Només un equip que tingui jugadors tan bons individualment com el Barça pot desmuntar un plantejament defensiu com aquest.

Victòria treballada i a dos gols del gol 5.000 en lliga.

Salutacions!

Anónimo dijo...

Bon anàlisi. No coincideixo amb que el plantejament del Madrid fos mal executat. Jo diria tot el contrari, els jugadors van escenificar les ordres de Juande (acrivillar a Messi alternadament i superpoblar tres quarts de camp am les dues línies juntísimes per evitar circulació ràpida i fàcil). De totes maneres, respecte al partit del Numància, no crec que Kresic tingués gaires problemes per motivar els seus jugadors. Per altra banda, de no ser per una de les millors genialitats que li he vist a Messi aquesta temporada (un gir de tormell només l'abast dels més grnas) el Barça hagués patit amb el transcurs dels minuts.

Gunners dijo...

@ Joan:

Hola, ens hem passat pel teu blog i et voldríem felicitar, de debò. Pel que fa al que comentes dels articles, crec recordar que en l'article del Barça-Madrid no dèiem que els blancs executessin malament el seu estil de joc, simplement el descrivíem. Pel que fa al Numància tens tota la raó, el treball tàctic de Kresic va ser fantàstic tot i que a mesura que avançava el partit el desgast físic va passar factura.

Salutacions Joan!.

P.D.: Intercanviem links?

Enric Adell dijo...

hola,
el barça segueix al seu ritme i deixant clar que volen aquesta lliga.
cada cop el equips fa una muralla mes gran i junta per a dificultar la circulació de pilota, per això que és mot important que els delanters estigin enxufat i que aprofiten les ocasiones que tinguen, ja que una vegada s'ha obert la llauna la cosa ja és molt més fàcil.
salutacions des de Fútbol Mundial

Anónimo dijo...

Ei, ja he posat el teu link al meu blog.

José Sellés dijo...

Hola, gracias por visitarme
Oye, ¿no crees que Arteta debería ir a la selección con lo que rinde en el Everton?
Contéstame en
futbol-chicks.blogspot.com
UN FUERTE ABRAZO amigo

christian dijo...

hola soy christian creador de futbolargentinosolo.blospot.com y queria proponerte un intercambio de link haci nos visitamos mutuamente bueno espero que me agreges a tus enlaces avisame asi te agrego
nos vemos.saludos